Vi jobbar med barnkonventionen

På torsdagen den 23 oktober jobbade hela skolan med tema-barnkonventionen. Alla elever var uppdelade i tvärgrupper,dvs. förskoleklass upp till 5:an i blandade grupper.  (6:ans elever var på språk och musikkonsert hela förmiddagen.)

Kamratstödjarna skötte en station , där visade de upp olika rollspel. Rollspel om hur man INTE ska vara mot varandra som eleverna sedan diskuterade och gjorde om för att det skulle bli rätt. Där kom ord som, respektera, lyssna, säga nej och förlåt, fram.  De hade också en samarbetsövningslek som alla tyckte var rolig.

På en annan station jobbade de 2 och 2 med att försöka hitta så många likheter och olikheter mellan varandra som möjligt. De presenterande sedan resultatet inför gruppen och diskuterade sedan om det är bra att vara lika eller olika, fördelar och nackdelar.

I en station fick de också lära sig vad som menas med barnkonventionen och att det finns många länder i världen som är anslutna till barnkonventionen. Vad barnkonventionen jobbar mot för mål och någon av de 54  artiklarna som finns och att de kan sammanfattas i 4 grundprinciper.

  • Alla barn är lika mycket värda.
  • Vuxna ska bänka på vad som är bäst för barn när de bestämmer sådant som gäller barn.
  • Alla barn har rätt till ett bra liv.
  • Barn har rätt att säga hur de vill ha det i allt som handlar om dem, vuxna måste lyssna.

På den fjärde stationen fortsatte jobbet med barnkonventionens artiklar. Där skulle eleverna utgå från vad som är viktigt för dem och vad barn behöver. Sedan fick de skriva ner på blad vad de tycker att barn behöver och vad de skulle vilja förändra i världen som inte är bra för barn.

Här följer några bilder av blad samt trädet i helhet som finns uppsatt på skolan.barnkonventionen 003 barnkonventionen 004 barnkonventionen 005 barnkonventionen 006 barnkonventionen 007 barnkonventionen 001

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s